Skip to main content

gula

'i saung stupik wen i spik in inglish' .
jadi aku tulis dalam bahasa ibunda iye kawan2.
semasa aku di bangku sekolah perpaduan.
ketika itu aku begitu comel dan 'adorable'. mak cik jual nasi lemak pun mintak no. fon aku.
tapi yang aku ada hanyalah no surat beranak.
maaflah ye mak cik.


lepas balik sekolah. terus tidur sebab letih.
padahal belajar ABC sahaja. tidur punya tidur, sehingga aku tersedar dek satu laungan.
laungan yang begitu aku kenal sejak bayi lagi.
'naem! pergi kedai. gula habis'.


aku basuh muka. ibu kasik duit rm 5 suruh beli gula 2 kilo.
mamai masih menguasai diri comel ini.
aku stat enjin basikal aku dan terus memecut sepantas cahaya lampu neon.
pabila laju sangat. jatuh itu normal.
aku jatuh klepek. sipi2 je lagi nak kene tahi lembu.
jangan gelak nanti Allah bagi balasan.


insiden ngeri itu menjadikan aku luka di kedua belah lutut comel aku.
aku teruskan perjalanan ke kedai Mak Jah untuk selesaikan misi.
then aku terus balik rumah.
dan aku insiden kedua terjadi.
ibu marah aku.
'ibu suruh beli gula 2 kilo! bukan Gula-gula 2 kilo'.
aish* maaf ibu :(


Comments

  1. naim buat lawak....cam pakai lawak orang lain je....tak baik tiru.....

    ReplyDelete
  2. lah. tiru sape? sori lah yaww.

    ReplyDelete
  3. sekarang pun hot lagi watttt

    ReplyDelete
  4. ahahah. apis nnti aku tlong kau takel ehem2.

    ReplyDelete
  5. tgok korea banyak sgt smpai nyanyuk..hohoho

    ReplyDelete
  6. time ni aku bayi lagi lah eimad. comel gitu.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

apa itu mergastua

diungkit cerita lama tiada gunanya. lebih baik menjadi simpanan memori hingga ke tua, dibiarkan rahsia. tersemat di hati nanti membusuk. biarlah, berpijak pada realiti dan waktu kini itu lebih bagus.
aku ini lembut sungguh malahan rapuh orangnya. dilihat mata kasar memanglah tegap *koya. tetapi hati ini kondisinya siapa yang tahu, hanya Allah yang tahu. hancurnya sedikit kawasan hati luka dalam itu terpahat selamanya. ingatlah.
aku kini di awangan. dicintai dan mencintai. apa yang diidamkan aku capai akhirnya. ini bukannya pengakhiran yang bahagia lagi,  malahan baru secebis permulaan, yang sempurna. lamanya sebelum ia menjadi yang halal persis bidadari duniawi ku.
musuh jangan dicari. cerita lama jangan diulang kembali. malahan hati itu janganlah dilukai. kerana lebih baik kita mencintai.

Perjalanan yang jauh terasa dekat dengan perkongsian driver

Bagaimana caranya untuk memandu ke Kuala Lumpur tanpa rasa letih dan sakit hati sebab anda sorang je kena drive? Kongsi pemanduan anda dan bahagiakn ia mengikut tiga bahagian. Selepas setahun memandu berseorangan ke Johor Bahru daripada Kelantan, tiada lagi perjalanan di atas jalan yang terasa selama menuju ke sana. Tips nya adalah:1. Jangan rushing semasa nak menuju ke sesuatu tempat2. Selalu sediakan air dan makanan ringan untuk 'pilot'3. Sentiasa sediakan lawak lawak yang kurang lawak dan sentiasa sediakan isu untuk dibincangkan bersama4. Sediakan sesuatu untuk dipakai ketika sejuk contohnya selimut dan sweater yang dipakai ke Gunung Everest5. Gilir pemandu bila tiba di bahagian seterusnya7. Jangan mengelat. Berlakon mengantok dan seangkatan dengannya

Couple Day (11.11)

Suatu revolusi jual beli yang dicetuskan oleh Jack Ma, orang besar Alibaba Express (tak pernah tayang kereta, tayang duit dalam insta mahupun fb).Kini fenomena beli belah 11.11 dah masuk dalam Malaysia sekalipun dalam Lazada mahupun mana mana website beli belah Malaysia.Hal ini kerana, dulu masa kecik, aku tertanya tanya la apakebenda la Boxing Day atau Black Friday ni tapi jawapan yang gua dapat hanyalah, ni semua hari istimewa agama lain, tak boleh tahu. Pulak dah.Rupanya itu adalah hari di mana segala barang mahal diberi diskaun (munasabah, bukan munasarawak).Jadi, apa apa hal, nak libatkan diri dalam pembelian online, kena buat study dulu, jangan main bedal je. Karang beli barang 10.11 harga rm100 masuk 11.11 jadi rm50. Tak ke meroyan sepanjang tahun duk pikir diskaun yang sepatutnya kau dapat tu?Happy 11.11.