Skip to main content

salam kejauhan

di kejauhan, 
aku termenung teringatkan sebuah kugiran.
kugiran kecil bernama tukang gunting.

pasti mereka kais pagi makan pagi,
manakala kais petang makan petang lah pula kan.

apakan daya seni puisi terkubur di negara sendiri,
tapi pihak yang menghambur nada hina mencacinya.

tiada puisi tiada seni.

Comments

Popular posts from this blog

apa itu mergastua

diungkit cerita lama tiada gunanya. lebih baik menjadi simpanan memori hingga ke tua, dibiarkan rahsia. tersemat di hati nanti membusuk. biarlah, berpijak pada realiti dan waktu kini itu lebih bagus.
aku ini lembut sungguh malahan rapuh orangnya. dilihat mata kasar memanglah tegap *koya. tetapi hati ini kondisinya siapa yang tahu, hanya Allah yang tahu. hancurnya sedikit kawasan hati luka dalam itu terpahat selamanya. ingatlah.
aku kini di awangan. dicintai dan mencintai. apa yang diidamkan aku capai akhirnya. ini bukannya pengakhiran yang bahagia lagi,  malahan baru secebis permulaan, yang sempurna. lamanya sebelum ia menjadi yang halal persis bidadari duniawi ku.
musuh jangan dicari. cerita lama jangan diulang kembali. malahan hati itu janganlah dilukai. kerana lebih baik kita mencintai.

Perjalanan yang jauh terasa dekat dengan perkongsian driver

Bagaimana caranya untuk memandu ke Kuala Lumpur tanpa rasa letih dan sakit hati sebab anda sorang je kena drive? Kongsi pemanduan anda dan bahagiakn ia mengikut tiga bahagian. Selepas setahun memandu berseorangan ke Johor Bahru daripada Kelantan, tiada lagi perjalanan di atas jalan yang terasa selama menuju ke sana. Tips nya adalah:1. Jangan rushing semasa nak menuju ke sesuatu tempat2. Selalu sediakan air dan makanan ringan untuk 'pilot'3. Sentiasa sediakan lawak lawak yang kurang lawak dan sentiasa sediakan isu untuk dibincangkan bersama4. Sediakan sesuatu untuk dipakai ketika sejuk contohnya selimut dan sweater yang dipakai ke Gunung Everest5. Gilir pemandu bila tiba di bahagian seterusnya7. Jangan mengelat. Berlakon mengantok dan seangkatan dengannya

Bola keranjang kelantan (bukan cina)

Banyak dah dalam kepala benakku mengenai bola keranjang Kelantan (bukan cina).Pertamanya label (bukan cina). Kenapa kena ada bukan cina? Kata taknak racist tapi jadi racist jugak. Ni pemahaman aku je sepanjang main di kelantan. Kenapa kalau orang lain develop jadi hebat nak dengki? Biarlah, itulah bezanya coach hebat dan coach hati busuk. Kita ajar, dia hebat, nak menggelupur kenapa?Bila dah tua, paham paham la sendiri, pergi petang untuk peluh bukan struggle hard to play for NBA team. Maaflah, takde sape yang betul betul komited nak ajar adik adik di sekokah. Projek sekolah sbp, mrsm, smk semua buang ke dalam tong sampah.Sampai bila kita nak main secara competitive, bukan develop player baru dan wujudkan kesedaran anak muda tentang bola keranjang?