Skip to main content

Taman Negabi

kali ni sesi menulis dalam melayu pula ya rakan rakan?
rasa terlalu TESL pula semenjak dua semester ni.
haiyooo si tua semakin tua si muda semakin matang.
apa boleh buat dunia berpusing galaksi berpusing * kata cik pode.



pada minggu lepas aku ke taman negabi ( negara+b*bi ).
sekarang gua panggil taman negabi taman negara dah.
sebab aku amat mengahargai setiap detik tahi lalat bila aku berada di sana dengan peluh 'ek oilah' yang bermakna.

'Ek Oilah' - Terima Kasih Chinua Achibai bai.

Ek oilah itu adalah bai bai. 
di atas tu pula 'oi kau nak pergi mana?' panjang kan nama dia?
kami ke perkampungan umofia belajar menyumpit.
aku cuba dan dapat sumpit polisterin.
bangga gila then guide cakap gua boleh sumpit elephant dah.
apehal kau ni ya?
nak kena sepak full hand tak? *gua double meaning tu.

balik ke tanah besar macam harem membencikan rapid shooting sapa cakap best memang tak betul.
mujur tak mati tenggelam titanic macam jack and rose.
gila bangkai memang sumpah aku rasa bot nak terbalik.
memula sedap lah lelama gua rasa bahaya and muak pula.
haha lagipun dekat kuala krai belambat rapid shooting rm2 dan lagi mencabar.
siap ada buaya lagu tepi tebing hisap rokok sambil siul kat awek.
gila macam manusia kan?
dah lah pakai baju tu.

awak, makin pandai berlakon ya?
dah lah in mood selama 30 minit.
mana tak cuaknya kan?


Taman Negabi eh silap Negara! kita jumpa lagi semester 45 nanti ya!

Comments

Popular posts from this blog

apa itu mergastua

diungkit cerita lama tiada gunanya. lebih baik menjadi simpanan memori hingga ke tua, dibiarkan rahsia. tersemat di hati nanti membusuk. biarlah, berpijak pada realiti dan waktu kini itu lebih bagus.
aku ini lembut sungguh malahan rapuh orangnya. dilihat mata kasar memanglah tegap *koya. tetapi hati ini kondisinya siapa yang tahu, hanya Allah yang tahu. hancurnya sedikit kawasan hati luka dalam itu terpahat selamanya. ingatlah.
aku kini di awangan. dicintai dan mencintai. apa yang diidamkan aku capai akhirnya. ini bukannya pengakhiran yang bahagia lagi,  malahan baru secebis permulaan, yang sempurna. lamanya sebelum ia menjadi yang halal persis bidadari duniawi ku.
musuh jangan dicari. cerita lama jangan diulang kembali. malahan hati itu janganlah dilukai. kerana lebih baik kita mencintai.

Couple Day (11.11)

Suatu revolusi jual beli yang dicetuskan oleh Jack Ma, orang besar Alibaba Express (tak pernah tayang kereta, tayang duit dalam insta mahupun fb).Kini fenomena beli belah 11.11 dah masuk dalam Malaysia sekalipun dalam Lazada mahupun mana mana website beli belah Malaysia.Hal ini kerana, dulu masa kecik, aku tertanya tanya la apakebenda la Boxing Day atau Black Friday ni tapi jawapan yang gua dapat hanyalah, ni semua hari istimewa agama lain, tak boleh tahu. Pulak dah.Rupanya itu adalah hari di mana segala barang mahal diberi diskaun (munasabah, bukan munasarawak).Jadi, apa apa hal, nak libatkan diri dalam pembelian online, kena buat study dulu, jangan main bedal je. Karang beli barang 10.11 harga rm100 masuk 11.11 jadi rm50. Tak ke meroyan sepanjang tahun duk pikir diskaun yang sepatutnya kau dapat tu?Happy 11.11.

Perjalanan yang jauh terasa dekat dengan perkongsian driver

Bagaimana caranya untuk memandu ke Kuala Lumpur tanpa rasa letih dan sakit hati sebab anda sorang je kena drive? Kongsi pemanduan anda dan bahagiakn ia mengikut tiga bahagian. Selepas setahun memandu berseorangan ke Johor Bahru daripada Kelantan, tiada lagi perjalanan di atas jalan yang terasa selama menuju ke sana. Tips nya adalah:1. Jangan rushing semasa nak menuju ke sesuatu tempat2. Selalu sediakan air dan makanan ringan untuk 'pilot'3. Sentiasa sediakan lawak lawak yang kurang lawak dan sentiasa sediakan isu untuk dibincangkan bersama4. Sediakan sesuatu untuk dipakai ketika sejuk contohnya selimut dan sweater yang dipakai ke Gunung Everest5. Gilir pemandu bila tiba di bahagian seterusnya7. Jangan mengelat. Berlakon mengantok dan seangkatan dengannya