Skip to main content

bahasa

salam sejahtera dan semoga dicurahkan kebahagiaan semuanya.
lama dah tak update blog. katanya bulan ni bulan bahasa kebangsaan.
ada sesetengah orang tu tak tahu pun bulan tu apa.
bulan sabit ke bulan sabit merah? hahaha
dan ada yang tak tau apakah bahasa kebangsaan kita.

lama dah kerajaan menchoba.
haaaa stail p ramlee gituuu.
mengantuk menaip tapi cintakan bahasa punya pasal.
aku suka melihat variasi bahasa yang dicipta dengan tidak sengaja oleh masyarakat kini.
ada cina english.
ada india english.
ada malanglish.
dan ada juga bangsat english.
hehehe ada dalam satu program realiti tv dulu.
datanglah seorang peserta ujibakat nak jadi selebriti tv katanya.
cakap english campor melayu kelasss gitu.
bila disuruh concentrate cakap melayu tunggang terbalik.
alasannya parents selalu guna english je dekat rumah.
bila disuruh speaking berterabur bersepai rasa nak sepak muka dengan tv sampai bersepai sekali lagi.

adik adik abang abang senior kakak kakak marilah kita bermuhasabah.
pakailah sesuatu bahasa itu dengan elok. ada etikanya.
menjadi manusia dibentuk dengan acuan bukannya dicurah di atas tanah begitu sahaja.

harini makan mcd bersama rakan rakan dan si dia.
aku mendapat hadiah sebiji lagi beger mcdeluxe.
kasihannya padanya terpaksa spend so much money.
be thrifty ya nanti?
barulah kita boleh ke jinjang pelamin awal bila dah cukup simpanan nanti kan?

malam makin sejuk.
perlukan selimut tetapi mungkin hatiku selesa. 
ia selalu panas dengan kasih sayang.
semoga hidup ibu bapaku dan orang tersayang dirahmatinya.
amin.

Comments

Popular posts from this blog

apa itu mergastua

diungkit cerita lama tiada gunanya. lebih baik menjadi simpanan memori hingga ke tua, dibiarkan rahsia. tersemat di hati nanti membusuk. biarlah, berpijak pada realiti dan waktu kini itu lebih bagus.
aku ini lembut sungguh malahan rapuh orangnya. dilihat mata kasar memanglah tegap *koya. tetapi hati ini kondisinya siapa yang tahu, hanya Allah yang tahu. hancurnya sedikit kawasan hati luka dalam itu terpahat selamanya. ingatlah.
aku kini di awangan. dicintai dan mencintai. apa yang diidamkan aku capai akhirnya. ini bukannya pengakhiran yang bahagia lagi,  malahan baru secebis permulaan, yang sempurna. lamanya sebelum ia menjadi yang halal persis bidadari duniawi ku.
musuh jangan dicari. cerita lama jangan diulang kembali. malahan hati itu janganlah dilukai. kerana lebih baik kita mencintai.

Couple Day (11.11)

Suatu revolusi jual beli yang dicetuskan oleh Jack Ma, orang besar Alibaba Express (tak pernah tayang kereta, tayang duit dalam insta mahupun fb).Kini fenomena beli belah 11.11 dah masuk dalam Malaysia sekalipun dalam Lazada mahupun mana mana website beli belah Malaysia.Hal ini kerana, dulu masa kecik, aku tertanya tanya la apakebenda la Boxing Day atau Black Friday ni tapi jawapan yang gua dapat hanyalah, ni semua hari istimewa agama lain, tak boleh tahu. Pulak dah.Rupanya itu adalah hari di mana segala barang mahal diberi diskaun (munasabah, bukan munasarawak).Jadi, apa apa hal, nak libatkan diri dalam pembelian online, kena buat study dulu, jangan main bedal je. Karang beli barang 10.11 harga rm100 masuk 11.11 jadi rm50. Tak ke meroyan sepanjang tahun duk pikir diskaun yang sepatutnya kau dapat tu?Happy 11.11.

Perjalanan yang jauh terasa dekat dengan perkongsian driver

Bagaimana caranya untuk memandu ke Kuala Lumpur tanpa rasa letih dan sakit hati sebab anda sorang je kena drive? Kongsi pemanduan anda dan bahagiakn ia mengikut tiga bahagian. Selepas setahun memandu berseorangan ke Johor Bahru daripada Kelantan, tiada lagi perjalanan di atas jalan yang terasa selama menuju ke sana. Tips nya adalah:1. Jangan rushing semasa nak menuju ke sesuatu tempat2. Selalu sediakan air dan makanan ringan untuk 'pilot'3. Sentiasa sediakan lawak lawak yang kurang lawak dan sentiasa sediakan isu untuk dibincangkan bersama4. Sediakan sesuatu untuk dipakai ketika sejuk contohnya selimut dan sweater yang dipakai ke Gunung Everest5. Gilir pemandu bila tiba di bahagian seterusnya7. Jangan mengelat. Berlakon mengantok dan seangkatan dengannya