17 October 2012

bahasa

salam sejahtera dan semoga dicurahkan kebahagiaan semuanya.
lama dah tak update blog. katanya bulan ni bulan bahasa kebangsaan.
ada sesetengah orang tu tak tahu pun bulan tu apa.
bulan sabit ke bulan sabit merah? hahaha
dan ada yang tak tau apakah bahasa kebangsaan kita.

lama dah kerajaan menchoba.
haaaa stail p ramlee gituuu.
mengantuk menaip tapi cintakan bahasa punya pasal.
aku suka melihat variasi bahasa yang dicipta dengan tidak sengaja oleh masyarakat kini.
ada cina english.
ada india english.
ada malanglish.
dan ada juga bangsat english.
hehehe ada dalam satu program realiti tv dulu.
datanglah seorang peserta ujibakat nak jadi selebriti tv katanya.
cakap english campor melayu kelasss gitu.
bila disuruh concentrate cakap melayu tunggang terbalik.
alasannya parents selalu guna english je dekat rumah.
bila disuruh speaking berterabur bersepai rasa nak sepak muka dengan tv sampai bersepai sekali lagi.

adik adik abang abang senior kakak kakak marilah kita bermuhasabah.
pakailah sesuatu bahasa itu dengan elok. ada etikanya.
menjadi manusia dibentuk dengan acuan bukannya dicurah di atas tanah begitu sahaja.

harini makan mcd bersama rakan rakan dan si dia.
aku mendapat hadiah sebiji lagi beger mcdeluxe.
kasihannya padanya terpaksa spend so much money.
be thrifty ya nanti?
barulah kita boleh ke jinjang pelamin awal bila dah cukup simpanan nanti kan?

malam makin sejuk.
perlukan selimut tetapi mungkin hatiku selesa. 
ia selalu panas dengan kasih sayang.
semoga hidup ibu bapaku dan orang tersayang dirahmatinya.
amin.

No comments:

Post a Comment

seorang pendidik bangsa barangkali