Skip to main content

Hari ketiga

Hari ketiga di sk merbau.
Masih bersemangat dengan selingan buat relax.

Takleh nak bersungguh sangat sbb nobody will see your effort. Tp tak apa, you'll train yourselve to be better and good.

Harini kelas relief sangat banyak dek kerana PK1 dah tau jadual aku dan practicum mate.

Nate.

Harini saje 8 masa, ada dua masa je untuk rehat. Satu masa lg kira burn sbb datang sekolah agak lambat ada taik cicak atas kereta. Alasan paling cool budak kelas akhir ajar gua.

Memula kelas darjah satu, sudah mula naik ke surface bahawasanya budak darjah satu ni kelas kedua dan takdelah seperfek cikgu dia cakap. Sbb masa mentor dia ajar kemain hebat. Mungkin kurang prepare kot. Lagi pun kami baru. Tak dapat nak ejas camano nak tackle budak kocik.

Lepastu terus kelas gua, aku main elat sikit. Semua cikgu minta gua buat latihan untuk sambutan hari raya sabtu depan je. Cool!

Masuk kelas, marah budak sikit. Bagi motivasi tentang bahawasanya semua manusia dilahirkan bodoh. Hanya usaha boleh mengubah. Gua sendiri tetiba sentap sbb dulu masa darjah tiga baru boleh membaca. Hehe (taknak gelak panjang).

Lepastu bila tanya budak 5G (kelas last) nak buat persembahan gapo, dorang terus cakap nak!

Bila ditanya dorang pernah buat persembahan tak, dorang cakap 'tak pernah sir, takdok ore pernah tanya etek'. Etek tu ialah pun dalam bahasa standard. Jangan nak melucah kat sini. Kesian, sebak dan sangat pilu rasa di hati mengenangkan nasib di anak tirikan di sekolah sendiri.

Dan selepas tu, aku ada relief 4 masa. Memang saya suka! Saya bergurau senda lemah lembu (hehe) sahaja. Okay kali ni gua kena relief kelas darjah 4, 4 masa. Lama tu, budak pula ibarat little devil. Hehe. Tp gua suka je. Terutama skali bila test IQ. Sobar, ada hikmah kita di kelas belakang ya anak anak. Ada ruang untuk berubah. Bukan?

Hari ku diakhiri dengan pembelian nasi kak wook resipi original pasar buluh kubu. Thorbaik.






Comments

Popular posts from this blog

apa itu mergastua

diungkit cerita lama tiada gunanya. lebih baik menjadi simpanan memori hingga ke tua, dibiarkan rahsia. tersemat di hati nanti membusuk. biarlah, berpijak pada realiti dan waktu kini itu lebih bagus.
aku ini lembut sungguh malahan rapuh orangnya. dilihat mata kasar memanglah tegap *koya. tetapi hati ini kondisinya siapa yang tahu, hanya Allah yang tahu. hancurnya sedikit kawasan hati luka dalam itu terpahat selamanya. ingatlah.
aku kini di awangan. dicintai dan mencintai. apa yang diidamkan aku capai akhirnya. ini bukannya pengakhiran yang bahagia lagi,  malahan baru secebis permulaan, yang sempurna. lamanya sebelum ia menjadi yang halal persis bidadari duniawi ku.
musuh jangan dicari. cerita lama jangan diulang kembali. malahan hati itu janganlah dilukai. kerana lebih baik kita mencintai.

Couple Day (11.11)

Suatu revolusi jual beli yang dicetuskan oleh Jack Ma, orang besar Alibaba Express (tak pernah tayang kereta, tayang duit dalam insta mahupun fb).Kini fenomena beli belah 11.11 dah masuk dalam Malaysia sekalipun dalam Lazada mahupun mana mana website beli belah Malaysia.Hal ini kerana, dulu masa kecik, aku tertanya tanya la apakebenda la Boxing Day atau Black Friday ni tapi jawapan yang gua dapat hanyalah, ni semua hari istimewa agama lain, tak boleh tahu. Pulak dah.Rupanya itu adalah hari di mana segala barang mahal diberi diskaun (munasabah, bukan munasarawak).Jadi, apa apa hal, nak libatkan diri dalam pembelian online, kena buat study dulu, jangan main bedal je. Karang beli barang 10.11 harga rm100 masuk 11.11 jadi rm50. Tak ke meroyan sepanjang tahun duk pikir diskaun yang sepatutnya kau dapat tu?Happy 11.11.

Perjalanan yang jauh terasa dekat dengan perkongsian driver

Bagaimana caranya untuk memandu ke Kuala Lumpur tanpa rasa letih dan sakit hati sebab anda sorang je kena drive? Kongsi pemanduan anda dan bahagiakn ia mengikut tiga bahagian. Selepas setahun memandu berseorangan ke Johor Bahru daripada Kelantan, tiada lagi perjalanan di atas jalan yang terasa selama menuju ke sana. Tips nya adalah:1. Jangan rushing semasa nak menuju ke sesuatu tempat2. Selalu sediakan air dan makanan ringan untuk 'pilot'3. Sentiasa sediakan lawak lawak yang kurang lawak dan sentiasa sediakan isu untuk dibincangkan bersama4. Sediakan sesuatu untuk dipakai ketika sejuk contohnya selimut dan sweater yang dipakai ke Gunung Everest5. Gilir pemandu bila tiba di bahagian seterusnya7. Jangan mengelat. Berlakon mengantok dan seangkatan dengannya