Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2018

Perjalanan yang jauh terasa dekat dengan perkongsian driver

Bagaimana caranya untuk memandu ke Kuala Lumpur tanpa rasa letih dan sakit hati sebab anda sorang je kena drive? Kongsi pemanduan anda dan bahagiakn ia mengikut tiga bahagian. Selepas setahun memandu berseorangan ke Johor Bahru daripada Kelantan, tiada lagi perjalanan di atas jalan yang terasa selama menuju ke sana. Tips nya adalah:1. Jangan rushing semasa nak menuju ke sesuatu tempat2. Selalu sediakan air dan makanan ringan untuk 'pilot'3. Sentiasa sediakan lawak lawak yang kurang lawak dan sentiasa sediakan isu untuk dibincangkan bersama4. Sediakan sesuatu untuk dipakai ketika sejuk contohnya selimut dan sweater yang dipakai ke Gunung Everest5. Gilir pemandu bila tiba di bahagian seterusnya7. Jangan mengelat. Berlakon mengantok dan seangkatan dengannya

Memori di Facebook

Kadang kadang hanya memori best yang kita ingat sepanjang hidup. Memori tak best dan memori kurang best? Facebook akan tolong ingatkan. Macam mana nak tau? Bila ada something orang post pada tarikh lepas, Facebook akan up kan balik untuk ingatkan kita.Jadi janganlah buat perkara bodoh dan post dalam Facebook. Kalau taknak gelak pada diri sendiri. Sekadar berpesan.

Lama tak menulis

Setiap tahun ada je post ya g macam ni. Aku bukan lah seorang yang menulis secara konsisten. Bila dah bosan takde kerja. Konsol kat rumah sewa. Laptop di sekolah. Tab kat rumah. Kasut ball kat rumah. Daripada balik kampung mereput baik menulis. Bila tengok orang hidup dengan travel. Mencari uang kasi pagi makan pagi kais petang makan petang. Rasa kagum dan betapa kuatnya semangat survival mereka. Semoga kita sentiasa kuat.